Limited edition

9 augusti lanseras den unika muggen Mumindagen!

Till alla nyheter

måndag 9 juli 2018

Kom ihåg den 9 augusti! Den unika muggen Mumindagen kommer att säljas hos Iittala Outlet på Hede Fashion Outlet.

Mumindagen - ny unik muminmugg
Kommer endast finnas till försäljning under själva Mumindagen som infaller på muminskaparen Tove Janssons födelsedag, 9 augusti. Mumindagen har firats sedan år 2004 och i år hyllar Arabia dagen genom att lansera en unik mugg i begränsad upplaga som säljs så länge lagret räcker.

På illustrationen ses mammans och sonens ömma stund
Illustrationen på muggen Mumindagen är från 1955 och ritades av Tove Jansson på beställning av en engelsk dagstidning. På teckningen har Mumintrollet och Muminmamman klättrat upp på ett högt berg på en närbelägen ö för att beundra solnedgången. Mumintrollet kryper upp i Muminmammans famn och trycker nosen mot mammans silkeslena nos. Det är tyst och de är på tu man hand – så är det härligt att vara. På berget får de bara vara en stund, i lugn och ro, borta från stöket och de andra familjemedlemmarnas längtan efter uppmärksamhet.

Mammans och sonens ömma stund vittnar om Tove Janssons betydelsefulla förhållande till sin egen mamma. Ön som avbildats ligger nära Tove och brodern Lars Janssons sommarställe. Toves kärlek till havet och skärgården återkommer på många muminillustrationer. Stilmässigt påminner muggen Mumindagen om muggen Kvällsseglats som utkom år 2010.

Författaren och illustratören Tove Jansson
Tove Jansson föddes den 9 augusti 1914. År 2004, exakt 90 år senare, firades
Mumindagen för allra första gången som en hyllning till Toves konstnärliga arbete. Nu firas Mumindagen för 15:e gången, och årets muminmugg får även bära namnet Mumindagen. Mumindagen har redan slagit igenom i Japan där dagen är fylld av olika evenemang och festligheter med mumintema.

Dela